Schil de aubergines dun en snij het vruchtvlees in dobbelsteentjes. Doe ze vervolgens in een kom en schep de citroensap en het zout erdoor. Pel en snipper de ui.
Verhit in een braadpan de olie en fruit hierin de ui. Pel de knoflook en pers ze boven de pan uit. Aubergineblokjes toevoegen en in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven. Af en toe omscheppen.
Breng ondertussen in een pan de groentebouillon aan de kook. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitten al omscheppend lichtbruin.
Pureer de aubergineblokjes met 1 dl bouillon wanneer ze gaar gestoofd zijn. Roer vervolgens de rest van de bouillon en de gembersiroop erdoor.
Soep al roerend weer zachtjes aan de kook brengen. Vervolgens de crème fraîche toevoegen. Breng de soep met peper en zout op smaak.
Voor het serveren de zonnebloempitten en bieslook over de soep strooien.
Lekker met een stukje geroosterd brood.
Door de fris zure smaak is dit een verrassende soep die het zeker in de zomermaanden goed doet.